SIGURANTA
24.03.2020

Ce puteti face pentru a va spori siguranta in calatoriile cu automobilul in perioada pandemiei de coronavirus

Lumea intreaga este afectata de pandemia globala de coronavirus. Cel mai simplu sfat pentru siguranta dumneavoastra este sa stati acasa. Dar ce puteti face daca trebuie totusi sa mergeti undeva cu masina? Urmati aceste sfaturi.
Siguranta

Regula principala este sa reduceti la minimum contactul cu ceilalti. Dar daca trebuie totusi sa va deplasati, protejati-va. ”Varianta ideala este sa nu mergeti niciunde. Daca trebuie totusi sa mergeti undeva, mergeti singur. Nu calatoriti in masina cu altcineva. Daca totusi trebuie sa mergeti insotit, asigurati-va ca respectiva persoana nu prezinta simptome acute de afectiune respiratorie. Folositi o masca de protectie avansata sau macar o masca medicala. Asigurati-va ca aveti datele de contact ale tuturor celorlalti pasageri, pentru a-i putea contacta in cazul in care aflati ca sunteti infectat,” explica Jana Parmová, medic-sef la ŠKODA, evidentiind regulile de baza pe care fiecare ar trebui sa le urmeze.

Este important sa retineti ca, desi un automobil este un fel de unitate mobila de izolare ce va permite sa reduceti la minimum contactul cu altii in calatoriile necesare, precum cele pentru a face cumparaturile de alimente, medicamente sau alte bunuri de prima necesitate, calatoriile cu masina nu sunt totusi lipsite de riscuri.

DEZINFECTATI

Daca nu puteti sa evitati intrarea in contact cu alte persoane si nu puteti sa evitati deplasarea cu automobilul, dati atentie maxima masurilor preventive de igiena. “Dezinfectati toate suprafetele pe care le atingeti, inainte si dupa calatorie, mai ales daca folositi masina in comun cu alte persoane sau daca ati transportat pe cineva cu masina,” spune doamna doctor Parmová.

Componentele pe care trebuie sa le dezinfectati la interior

volanul, maneta schimbatorului de viteze, levierul franei de mana, manerele usilor, butoanele sistemelor radio si de infotainment, manetele de langa volan (semnalizare, stergatoarele de parbriz, tempomat), cotiere, butoanele si levierele pentru ajustarea pozitiei scaunelor, ramele usilor

Cel mai bine este să folositi alcool izopropilic si o laveta din microfibra

Efectuati aceasta curatare cu seriozitate maxima: volanul, maneta schimbatorului de viteze, levierul franei de mana, manerele usilor, butoanele sistemelor radio si de infotainment sunt elementele pe care se gandeste oricine sa le dezinfecteze, dar nu uitati de manetele de langa volan (pentru semnalizare si stergatoarele de parbriz, precum si pentru tempomat), de cotiere, butoanele si levierele pentru ajustarea pozitiei scaunelor, ramele usilor si manerele de la exterior si manerul portbagajului. Aceste aspecte sunt si mai importante pentru soferii de taxi si alti soferi care transporta pasageri.

Ce trebuie sa faceti pentru a dezinfecta masina? Organizatia Consumer Reports, de exemplu, recomanda folosirea unor produse pe care le aveti deja acasa. Solutiile cu minimum 70% alcool sunt eficiente impotriva noului coronavirus, iar alcoolul izopropilic nu va afecta principalele suprafete din automobilul dumneavoastra. De fapt, producatorii de automobile si subcontractorii lor il folosesc pentru a dezinfecta componentele masinii. Pentru a fi si mai linistiti, Consumer Reports spune ca puteti folosi alcool si pentru a sterge tapiteria scaunelor si alte suprafete moi din automobil. Dar aveti grija sa nu le imbibati prea mult.

Alcoolul nu ar trebui sa deterioreze tapiteria din piele si nici pe cea din imitatie de piele, dar curatarea intensa si excesiva cu alcool poate decolora materialul. Deci, nu frecati prea tare scaunele si celelalte suprafete din piele. Dupa curatare, suprafetele din piele ar trebui tratate cu produse de protejare a pielii.

 

Componentele pe care trebuie sa le dezinfectati la interior

ramele usilor, manerele de la exterior si manerul portbagajului

Dezinfectati, de asemenea, toate componentele pe care le atingeti la exterior: in principal manerele exterioare ale usilor sau manerul portbagajului. Aceste aspecte sunt si mai importante pentru soferii de taxi si alti soferi care transporta pasageri.

Nu folositi niciodata perhidrol (apa oxigenata), de exemplu, deoarece este foarte probabil ca aceasta substanta sa deterioreze suprafetele automobilului. Nu folositi pe ecranele tactile ale masinii substante de curatare ce contin amoniu, dupa cum recomanda si Consumer Reports. Lavetele din microfibra sunt ideale pentru curatarea tuturor suprafetelor si pentru toate metodele de curatare.

Mastile medicale ii protejeaza pe ceilalti, mastile de protectie va protejeaza pe dumneavoastra.

Mai ales daca trebuie sa calatoriti cu pasageri si exista riscul ca una dintre persoane sa fi intrat in contact cu o persoana infectata, folositi mijloace de protectie, adica masti medicale si masti de protectie. O masca medicala clasica nu va proteja utilizatorul impotriva virusului, ci va reduce semnificativ riscul ca cel care poarta masca sa-i infecteze pe ceilalti. Deci, chiar si o masca medicala uzuala reprezinta un gest de grija si consideratie fata de ceilalti din masina si poate reduce riscul de infectie. Pentru o buna protectie, aveti nevoie de o masca de protectie conforma minimum cu clasa FFP3.

De remarcat este si ca multi conducatori auto nu stiu, dar este posibil ca ei sa aiba o masca medicala in trusa de prim ajutor din masina. In unele tari europene, mastile medicale au fost mai demult un element obligatoriu al trusei. In unele tari sunt si acum obligatorii. Deci, uitati-va in trusa dumneavoastra de prim ajutor: este posibil sa aveti acolo o masca.

Doctor Parmová recomanda, de asemenea, aerisirea intensa a masinii dupa ce ati curatat-o. Iar aerisirea ne conduce spre inca o recomandare utila: curatati sistemul de aer conditionat. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa va duceti masina la service, acum nefiind deloc momentul potrivit pentru asa ceva. Dar puteti cumpara (on-line, de exemplu, sau la benzinarii) spray-uri specializate pentru curatarea sistemului de aer conditionat al masinii si a sistemului de ventilare. Desi acestea nu sunt la fel de eficiente ca o curatare profesionista, pot ajuta totusi la reducerea riscului: spray-ul dezinfectant probabil ca nu va elimina coronavirusul, dar un sistem de incalzire si de aer conditionat mai curat insemna reducerea riscului de atasare a virusului in aceste sisteme.

 

ALIMENTATI IN SIGURANTA

Daca trebuie neaparat sa mergeti undeva cu masina, este foarte probabil ca, mai devreme sau mai tarziu, veti fi nevoit sa alimentati. Nu uitati sa fti foarte atent cu igiena la statiile de alimentare. Reduceti la minimum contactul cu angajatii. Alegeti o statie cu self-service, daca puteti. Dupa ce ati alimentat masina, spalati-va imediat mainile sau macar dezinfectati-le cu o solutie de dezinfectare a mainilor. Trebuie sa aveti suficienta solutie in masina dumneavoastra.

In mod ideal veti folosi apoi una dintre metodele moderne de plata pentru combustibilul alimentat: plata in sistem contactless cu cardul sau cu telefonul mobil, de exemplu. Anumite statii de alimentare va permit poate chiar sa platiti contactless direct la pompa, astfel incat sa nu fiti nevoit sa intrati in magazin. Un alt aspect care va poate ajuta sa reduceti cat mai mult riscul este sa umpleti complet rezervorul, astfel incat sa nu fiti nevoit sa mergeti foarte des la statiile de alimentare.

Desi unele metode de prevenire a raspandirii epidemiei de coronavirus pot sa para drastice si exagerate, grija, atentia si precautia sunt de importanta cruciala. Cu cat respectam mai mult aceste masuri, cu atat vom reduce mai mult riscul ca infectia sa se raspandeasca si cu atat mai repede putem reveni la vietile noastre normale. Deci fiti prudent, reduceti la minimum contactul cu alte persoane si reduceti pe cat posibil calatoriile cu masina. De asemenea, nu uitati sa va spalati bine pe maini si sa folositi dezinfectant.

 

Cinci moduri de a va spori siguranta in calatoriile cu automobilul in perioada pandemiei de coronavirus

1. Daca trebuie sa plecati cu masina, calatoriti singur.

2. Daca nu puteti merge singur, protejati-va pe dumneavoastra si pe ceilalti pasageri cu masti de protectie sau macar masti medicale. Asigurati-va ca aveti datele de contact ale tuturor celorlalti pasageri.

3. Dezinfectati-va bine masina. Concentrati-va asupra locurilor pe care le atingeti cel mai des. Nu uitati sa va spalati pe maini!

4. Folositi materiale de protectie: masti medicale si masti de protectie. Este posibil sa gasiti o masca medicala si in trusa de prim ajutor.

5. Alimentati in siguranta. Folositi metode de plata contactless si aplicati mobile, ori de cate ori este posibil.