STIRI DE LA SKODA
25.02.2020

ŠKODA AUTO a produs OCTAVIA in sapte milioane de exemplare

Dispunand de spatiu extrem de generos si tehnologie moderna, prima OCTAVIA din toate timpurile a uluit clientii inca din 1959
Octavia

› Istoria modelului a inceput in anul 1959

› Succesul repurtat de OCTAVIA in anii 90 a pus bazele evolutiei ulterioare spectaculoase a marcii ŠKODA

› A patra generatie OCTAVIA este mai spatioasa, mai sigura, mai bine conectata si mai atractiva ca niciodata

 

Mladá Boleslav, februarie 2020 - Automobilul ŠKODA OCTAVIA cu numarul 7 milioane a iesit de pe linia de productie a fabricii din Mladá Boleslav in 20 februarie. Istoria modelului a inceput inca din anul 1959. Apoi, la mijlocul anilor 90, prima generatie a modelului modern ŠKODA OCTAVIA a fost primul model al marcii dezvoltat sub umbrela Grupului Volkswagen. De atunci si pana in prezent, succesul modelului OCTAVIA constituie bazele pe care producatorul auto ceh isi construieste succesul intregii companii. Astfel, ŠKODA a livrat 363.700 de unitati din acest bestseller in anul 2019 si a lansat a patra generatie OCTAVIA la Praga, in luna noiembrie a aceluiasi an.

 

Michael Oeljeklaus, Membru al Consiliului de Administratie ŠKODA AUTO, responsabil pentru Productie si Logistica a evidentiat: „OCTAVIA este esenta marcii noastre. Bucurandu-se de succes inca de la mijlocul anilor 90, modelul a contribuit semnificativ la transformarea ŠKODA dintr-un lider de pe piata locala, intr-un producator auto international important. De aceea, aniversarea aceasta reprezinta un eveniment extrem de special pentru noi si este inca o data dovada muncii fantastice depuse de colegii nostri de la departamentul de Productie si Logistica.”

 

Dispunand de spatiu extrem de generos si tehnologie moderna, prima OCTAVIA din toate timpurile a uluit clientii inca din 1959. La momentul respectiv, a fost a opta ŠKODA echipata cu suspensiile independente pentru fiecare roata, care erau o noutate absoluta la vremea respectiva si a fost totodata al optulea model al marcii ŠKODA de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Denumirea OCTAVIA provine astfel din cuvantul latinesc pentru cifra opt: ”octo”. In 12 ani de productie (limuzina pana in 1964, combi pana in 1971), ŠKODA a construit aproximativ 400.000 de unitati din modelul sau cel mai popular.

 

Un bestseller cucereste lumea
In toamna anului 1996, la Salonul ‘Mondial de l’Automobile’ din Paris, ŠKODA a prezentat prima generatie a modelului modern OCTAVIA: prima ŠKODA din segmentul automobilelor de talie medie lansat de mai multe decenii. A fost, de asemenea, primul model al producatorului ceh de automobile ce a fost dezvoltat integral sub umbrela Grupului Volkswagen. Designul si spatiul generos al limuzinei au fost pe gustul publicului, astfel ca in 1997, circa 61.000 de unitati au iesit de pe linia de fabricatie. In anul urmator, ŠKODA a produs peste 117.500 de exemplare, dublandu-si aproape productia. Pana in 2010, a fost fabricat un total de 1.440.000 de unitati din prima generatie OCTAVIA, in ultimii ani in paralel cu generatia succesoare.

 

Odata cu a doua generatie OCTAVIA, ŠKODA a initiat productia internationala
ŠKODA a prezentat a doua generatie ŠKODA OCTAVIA la Salonul Auto de la Geneva, ce a avut loc in martie 2004. Acest automobil a continuat povestea de succes a predecesorului si a impresionat cu designul sau elegant atemporal si cu spatiul interior care a devenit chiar si mai generos. Portbagajul mare si tehnologia de ultima ora au contribuit la randul lor la cifrele mari de vanzari. Alaturi de motoarele inovatoare pe benzina cu injectie directa, au fost oferite si noile transmisii cu sase trepte manuale si automate, inclusiv transmisia automata DSG cu dublu ambreiaj. Noua punte spate multi-link asigura confort, iar siguranta era optimizata de ABS, inclusiv asistentul pentru franare ce era o dotare standard in Europa. Masina era, de asemenea, echipata cu patru airbag-uri si tetiere active. Din a doua generatie OCTAVIA, ŠKODA a construit in total circa 2.500.000 de unitati.

 

In 2005 a fost lansata si productia modelului OCTAVIA II la unitatea din Aurangabad, India, iar in 2007, Volkswagen Shanghai (in prezent SAIC Volkswagen Automotive Co. Ltd.) a inceput sa produca a doua generatie OCTAVIA pentru piata chineza. Mai mult, din anul 2009, OCTAVIA a inceput sa iasa si de pe linia de productie a Grupului Volkswagen din Kaluga, Rusia.

 

Lansarea celei de-a treia generatii OCTAVIA
ŠKODA a prezentat a treia generatie ŠKODA OCTAVIA in 2012 si a inceput productia acestui model in anul urmator si in Ucraina si Kazahstan. In februarie 2017, producatorul a revizuit in detaliu modelul, rafinandu-i considerabil designul. Odata cu lansarea serviciilor sale on-line mobile ŠKODA Connect, OCTAVIA oferea in premiera mai multe solutii de conectivitate interesante, avansate si variate. Pana in prezent, ŠKODA a construit circa 2.600.000 de exemplare ale modelului OCTAVIA din a treia generatie.

 

A patra generatie si-a sarbatorit premiera mondiala in 11 noiembrie 2019
A patra generatie a bestseller-ului ŠKODA a fost lansat in premiera la Praga, in 11 noiembrie 2019. Noua OCTAVIA este mai spatioasa, mai sigura, mai bine conectata si mai atractiva ca niciodata. Modelul de baza al gamei ŠKODA a devenit acum mai lung si mai lat decat predecesorul si are un portbagaj chiar si mai mare, plus un caracter si mai emotional, gratie noului limbaj de design ŠKODA. Noul concept al interiorului combina spatiul extraordinar cu functionalitatea excelenta, la care sunt adaugate si materialele de calitate superioara si mai multe noi detalii ingenioase. Totodata, dotarile inovatoare de conectivitate si noile sisteme de asistenta ofera acum niveluri chiar si mai inalte de confort si siguranta.