STIRI DE LA SKODA
22.01.2020

125 de ani de ŠKODA

In 2020 ŠKODA AUTO aniverseaza 125 de ani de existenta
125

› ŠKODA AUTO a fost infiintata in 1895, fiind astfel unul dintre cei mai vechi producatori auto activi din lume

› ŠKODA AUTO isi va sarbatori aceasta aniversare de 125 de ani cu numeroase activitati, promotii si evenimente in jurul lumii

› Compania aniverseaza in acest an si 115 de ani de la lansare productiei de automobile

› Anul acesta au loc, de asemenea, mai mult aniversari ale modelelor cu semnificatie istorica pentru marca

› ŠKODA AUTO intra in noua epoca a mobilitatii individuale de pe o pozitie excelenta

 

Mladá Boleslav, ianuarie 2020 - An aniversar important pentru ŠKODA AUTO: producatorul auto sarbatoreste 125 de ani de la infiintare si 115 ani de la lansarea productiei de automobile. Mai mult, anul acesta marcheaza aniversari pentru mai multe modele de importanta istorica pentru marca.

 

Bernhard Maier, Presedintele Consiliului de Administratie ŠKODA a declarat: "ŠKODA AUTO este unul dintre cei mai vechi producatori auto activi din lume. Curajul si ingeniozitatea celor doi fondatori, Václav Laurin si Václav Klement, reprezinta piatra de temelie a acestei povesti unice de succes si creeaza totodata o obligatie si o incurajare pentru asigurarea unui viitor de succes. Iar exact aceasta este ceea ce facem prin Strategia 2025: transformam ŠKODA AUTO dintr-un producator de automobile, intr-o Companie Simply Clever, ce ofera cele mai bune solutii de mobilitate."

 

In eforturile sale de a atinge acest obiectiv major, ŠKODA AUTO isi continua si in 2020 drumul spre mobilitatea electrica, prezentand in prima jumatate a anului versiunea pentru productia de serie a modelului VISION iV. Astfel, anul in care ŠKODA aniverseaza cei 125 de ani de existenta ai companiei marcheaza si inceputul unei noi ere pentru producatorul ceh: SUV-ul 100% electric este primul model al marcii bazat pe Platforma Modulara Electrica a Grupului Volkswagen. De asemenea, ca parte a campaniei sale de produs aflate acum in curs, ŠKODA lanseaza 30 de modele intre anul 2019 si finele anului 2022, dintre care peste 10 vor fi partial sau complet electrice.

 

Fondatorii companiei, Václav Laurin si Václav Klement, au pus bazele povestii de succes a marcii ŠKODA inca din decembrie 1895. Iar intre timp, ŠKODA a devenit un brand de succes, bine-cunoscut si apreciat in intreaga lume. Cei doi au inceput cu reparatii si productia de biciclete, in orasul Mladá Boleslav, situat in Boemia. Compania ce le-a purtat numele, Laurin & Klement (L&K), avea sa ofere curand numeroase vehicule cu doua sau trei roti. In 1899 a fost lansata apoi si productia de motociclete. Modelele inovatoare din punct de vedere tehnic au devenit rapid populare in Anglia, una dintre cele mai pretentioase piete de export.

 

Primul automobil Laurin & Klement, numit Voiturette A, a fost lansat in 1905 si s-a dovedit in scurt timp a fi un excelent automobil pentru uzul cotidian, cu un foarte bun raport valoare/pret. L&K si-a extins treptat gama, introducand in scurt timp si automobile sport de inalte performante, dar si autovehicule comerciale, ce au cuceri rapid soferii la nivel international. De atunci au trecut 115 ani, iar producatorul auto cehesc este acum activ pe peste 100 de piete, livrand anual 1,24 milioane de autovehicule la clientii din intreaga lume.

 

Baza pentru dezvoltarea viitoare a succesului rasunator a fost fuzionarea in 1925 a companiei Laurin & Klement cu grupul de inginerie mecanica ŠKODA, care a asigurat capitalul necesar expansiunii. De atunci, sageata inaripata a devenit emblema autovehiculelor fabricate in Mladá Boleslav.

 

ŠKODA AUTO isi sarbatoreste in 2020 aniversarea de 125 de ani cu numeroase activitati, evenimente si campanii dedicate angajatilor firmei, fanilor marcii si celor pasionati de automobilism. De exemplu, modelele cu semnificatie istorica vor lua parte la anumite evenimente din China si India, precum si pe alte piete internationale. Un eveniment foarte special al festivitatilor acestui an va fi si concertul extraordinar al Filarmonicii Cehesti, filarmonica de renume international. De asemenea, pentru acest an aniversar, ŠKODA lanseaza o campanie extinsă de marketing si comunicare, pe toate canalele de socializare folosite de marca, precum si pe pagina web a marcii si pe ŠKODA Storyboard, sloganul fiind: "Inventivitatea ne pune in miscare inca din 1895".

 

Pe parcursul istoriei companiei, unitatile de productie cehesti si cele internationale au construit numeroase modele ce au acum o semnificatie istorica pentru ŠKODA. O parte dintre acestea isi vor sarbatori in 2020 aniversari rotunde de la lansarea lor pe piata sau de la premiera. Astfel, de exemplu, in urma cu 85 de ani, ŠKODA prezenta in premiera fascinanta ŠKODA 935 Dynamic, cu caroseria sa aerodinamica speciala.

 

Acum 60 de ani, in septembrie 1960, ŠKODA prezenta prima ŠKODA OCTAVIA COMBI, la Targul International de Inginerie din Brno, iar apoi, in 1970 a fost lansat elegantul coupe 2+2, ŠKODA 110 R. La fel, si bogata si indelungata traditie de care se bucura ŠKODA AUTO in motorsport are la randul sau o aniversare de 70 de ani de sarbatorit in 2020, si anume participarea in 1950 a echipei fabricii la Cursa de 24 de Ore de la Le Mans.