STIRI DE LA SKODA
22.06.2020

Digitale, interconectate si intuitive: sistemele de infotainment din dotarea noii ŠKODA OCTAVIA

Noua generatie de sisteme de infotainment include concepte inovatoare de operare prin intermediul smartphone-ului
Infotainment OCTAVIA

›   ŠKODA OCTAVIA permite controlul sistemelor de infotainment si ajustarea setarilor automobilului prin intermediul ecranului tactil; sunt posibile si comenzi vocale si comenzi prin gesturi

›   Noua generatie de sisteme de infotainment include concepte inovatoare de operare prin intermediul smartphone-ului

›   Materialul video prezinta cat de intuitiv pot fi folosite functiile de conectivitate ale noii editii a celui mai popular model al marcii cehesti

 

Mladá Boleslav, iunie 2020 – Soferul ia loc pe scaunul noii ŠKODA OCTAVIA si este intampinat cu numele sau, afisat pe ecranul central de 10 inchi. Smartphone-ul i se conecteaza automat si wireless cu sistemul de infotainment. Scaunul soferului se ajusteaza electric in pozitia preferata de respectivul sofer, la fel ca oglinzile exterioare. Sistemul Climatronic cunoaste temperatura preferata, iar postul radio poate fi setat dintr-un simplu swipe. Soferul ii poate spune asistentului digital Laura unde anume doreste sa ajunga si sistemul de navigatie calculeaza on-line ruta optima pana la destinatie. Cu doar putini ani in urma, acest scenariu ar fi fost aproape de neimaginat, dar acum este realitate, la a treia generatie a sistemelor modulare de infotainment de la OCTAVIA, ce impresioneaza utilizarea lor la fel de facila si intuitiva ca utilizarea unui smartphone. De asemenea, soferul poate personaliza si diviza ecranul in functie de preferinte, putand, de asemenea, configura ecranul de start cu cele mai importante functii.

 

In mai putin de un deceniu, smartphone-ul a revolutionat modul in care utilizam telefoanele. In zilele noastre, aproape nimeni nu mai duce dorul tastaturii clasice a telefonului. Comenzile de tip touch, swipe sau scroll au devenit extrem de intuitive, iar comenzile vocale devin din ce in ce mai facile. ŠKODA a transferat in mod coerent aceste concepte de operare in modul de operare al sistemelor sale de infotainment, astfel ca cea mai noua generatie oferita pentru noua OCTAVIA incorporeaza acum operarea intuitiva specifica smartphone-urilor, precum si beneficiile practice ale asistentilor vocali.

 

Reiner Katzwinkel, Directorul pentru Dezvoltarea sistemelor electrice si electronice de la ŠKODA AUTO, a declarat: ”Noua OCTAVIA este acum si mai digitalizata si interconectata, fiind mai simplu si confortabil de utilizat ca niciodata. A patra generatie a celui mai popular model ŠKODA are un sistem de infotainment complet innoit, pe care ŠKODA il utilizeaza pentru prima data la aceasta scara. Comparativ cu generatia precedenta, tehnologia sistemului si conceptul sau de operare, precum si gama sa de functii, marcheaza o schimbare considerabila, ameliorand siguranta si confortul.”

 

Personalizare facila a display-ului central de 10 inchi

Elementul central al sistemelor de infotainment ale modelului OCTAVIA numite Columbus, Swing si Bolero (la finele anului 2020) este display-ul central cu diagonala de 10 inchi (cea mai mare oferita vreodata la un model ŠKODA). Avand suprafata din sticla si un design minimalist, aminteste de smartphone-urile si tabletele de ultima generatie. Si la fel ca aceste dispozitive mobile, si OCTAVIA permite soferului sa personalizeze si segmenteze ecranul si sa includa pe ecranul de start functiile preferate. Diferitele elemente pot fi mutate si rearanjate prin simpla atingere, la fel ca la smartphone. Un simplu swipe sau o scurta comanda vocala este de ajuns pentru a trece de la o fereastra la alta sau pentru a schimba posturile de radio.

Pentru a ajusta volumul, pot fi utilizate butoanele de comanda de pe volan sau noul touch-slider, ce este pozitionat in fata marginii inferioare a display-ului central, astfel ca poate fi gasit imediat pe intuneric sau chiar fara a privi in directia respectiva. Un singur deget este suficient pentru a ajusta volumul, iar cu doua degete puteti ajusta marimea hartii de navigatie din meniul de navigatie. Pentru prima dată, sistemul de infotainment Columbus poate acum afisa harta la marime diferita fata de harta afisata de Virtual Cockpit. Ca alternativa, sectiunea hartii de pe display-ul central poate fi marita sau micsorata cu gestul de zoom cunoscut deja de la smartphone-uri.

 

Touch-slider-ul, precum si butoanele si rotitele de pe volanul multifunctional, dar si asistentul digital inteligent ŠKODA Laura ajuta soferii, reducand cat de mult posibil necesitatea de a lua ochii de la drum pentru a opera functiile de infotainment. Head-up Display-ul oferit in premiera de ŠKODA contribuie la randul sau in acest sens, proiectand pe parbriz, in campul vizual direct al soferului, diferite informatii, precum viteza, instructiunile de navigatie, indicatoarele de circulatie identificate sau sistemele de asistenta active. Astfel soferul se poate concentra optim asupra drumului si condusului.

 

”Noile sisteme de infotainment ale modelului OCTAVIA ii ofera utilizatorului numeroase optiuni de personalizare si operare, mult mai multe decat a oferit pana acum vreodata orice OCTAVIA. Datorita noilor concepte intuitive de operare a solutiilor  noastre de infotainment, utilizatorii pot sa se orienteze mult mai rapid in cadrul sistemelor si in curand nu vor mai dori sa renunte la aceste avantaje si la acest confort in viata lor de zi cu zi,” a adaugat Reiner Katzwinkel.

 

Tehnologie wireless SmartLink: solutia inteligenta de conectivitate pentru smartphone-uri

Noile sisteme de infotainment ale modelului OCTAVIA, numite Columbus, Swing și Bolero (pana la finele anului 2020) folosesc tehnologia SmartLink pentru a se conecta cu smartphone-ul dumneavoastra Apple iOS sau Android. Dupa interconectarea initiala, ce trebuie efectuata o singura data la inceput, dispozitivul mobil se va conecta apoi automat cand va ajunge in automobil. Dispozitivul Phone Box optional permite, de asemenea, incarcarea inductiva a smartphone-ului si conecteaza telefonul la antena exterioara a automobilului. Android Auto, Apple CarPlay si MirrorLink™ permit operarea anumitor aplicatii prin intermediul display-ului central al automobilului.

 

Setarile avansate pentru climatizare, ce depasesc sfera de actiune a asistentului Laura ce permite ajustarea temperaturii, pot fi, de asemenea, efectuate prin intermediul display-ului central.  Meniul cu structura clara poate fi, de asemenea, accesat direct, actionand butonul de pe consola centrala. Aditional, pot fi utilizate butoane separate pentru a activa direct viteza maxima a ventilatiei indreptate spre parbriz si pentru a porni incalzirea lunetei.

 

OCTAVIA memoreaza in cloud-ul ŠKODA toate setarile sistemului de infotainment si ale instalatiei de aer conditionat, precum si reglajele scaunului soferului si ale oglinzilor exterioare, imediat ce contul ŠKODA Connect al soferului este activat in automobil. Preferintele a pana la 14 utilizatori pot fi memorate si, de asemenea, transferate la alt automobil ŠKODA echipat cu cea mai noua generatie a sistemului de infotainment.